2016-06-25

Maria Sofia di Napoli


Maria Sofia di Napoli
l’ultima nostra regina

brigantessa amazzona

una regina divina















~

2016-06-09

Katalanskans pyrenéiska högpost


I Andorra är katalanska officiellt tungomål, den enda staten i världen som har detta ärovördiga språk som officiellt erkänt. Men i lilla Andorra finns dalplats till flera språk.

I Andorra talas främst språk tillhöriga indoeuropeisk-italisk-romanska målen, men med tre olika hereditära tillägg, ett tillhör den -occitanskromanska språkgemenskapen med det katalanska språket som huvudspråk, man talar nordvästkatalanska i Andorra, ett den kastilianskan som tillhör den -iberoromanska gruppen, samt en mindre grupp gallicisktalande samt en större portugisisk, och det tredje tillägget tillhör den galloromansk-nordliga språkgrupperingen genom franskan - längre bak i tiden så var dock befolkningen i Andorraområdet endast baskisktalande, bebott i hannibalisk tid av stammen andosiner, först nämnt som Άνδοσίνους, av Polybios.

All nuvarande administriell handgörning sker på katalanska, men de fransktalande kan låta barnen gå i fransk skola om så önskas – ungefär 50 % av alla andorranska barn väljer den franska skolan fastän fransk nationalitet allena bärs av omkring sju procent. Även kastiljanskan utlärs genom skolsystemet om detta väljs, språket i sig är erkänt som ett minoritetsspråk, där omkring 40 % av befolkningen har det som modersmål.

Övrigt språkbruk som antagningsvis är existent i landet uppbärs av de omkring 2000 nordafrikanerna, främst marockaner, som bor där, tusen britterna, en del italienare, några hinduer, samt de bedömda 100 judarna. Arabiska kan vara på väg in i skolsystemet.

Katalansk geospråklig uppdelning, med andorranskan i nord.



Strax över 60 procent av befolkningen beräknas tala katalanska. 60 procent lär också tala kastilianska, alltså det språk som mycket felaktigt, men som mycket ofta kallas spanska, en del av befolkningen är således mer utrönat bilinguell. Sex procent beräknas också kunna franska. Det är franska och katalanska som är nationalspråken i Andorra, men där katalanskan aktivt används, emedans kastiljanskan som nämnt är erkännt som minoritetsspråk.

Katalanskan är här ett nationalspråk, till skillnad från situationen i Spanien där det finns många fler talare, men där målet enbart är ett officiellt tungomål på regional basis. Katalanska har över tio miljoner talare totalt men det är bara i lilla Andorra där språket är officiellt, en stor rörelse i landet äskar att dömet skall gå in i EU hvilket skulle vara belivande för katalanskan överlag, då den spanska staten fallerat och hänfaller åt sin kastiljanska etnocentrism.


Bergslandet visar vägen.













~

Mer om detta står att finna i min bok Europas tungomål.